Meditatie en Mindfulness

Centrum voor Meditatie en Aandacht

De cursussen van het Centrum voor Meditatie en Aandacht worden geven door Mieke Goudswaard. Tot voor kort was zij werkzaam als schoolleider in het basisonderwijs. Een mooi beroep met veel uitdagingen en soms stressvolle situaties. “Door dagelijks mediteren kon ik daar goed mee omgaan. Ik voelde mij energiek, creatief en ontspannen”.

In 2001 heeft zij leren mediteren met behulp van de TM (Transcendente Meditatie) techniek. Net als Diepte Meditatie maakt TM gebruik van een mantra om het denken tot rust te brengen en stillere lagen van bewustzijn te ervaren. Vanaf het begin kreeg meditatie een vast plekje in haar dagelijkse routine.

In haar werkomgeving zag zij enthousiaste en gepassioneerde leerkrachten en leidinggevenden. Zij zag ook dat er regelmatig een hoge werkdruk wordt ervaren, wat ten koste gaat van werkplezier. Voor Mieke was dit de aanleiding om de opleidingen tot leraar Diepte Meditatie en MBSR-trainer te gaan volgen.

Mieke geeft de groeps-cursussen en -trainingen in Wijchen of op locatie. Individuele cursussen en trainingen kunnen in Hernen of bij de cursist aan huis gegeven worden.

MBSR (Mindfulness) in Nederland

Onder de naam Mindfulness worden in Nederland veel cursussen, trainingen en workshops aangeboden. De invulling daarvan kan uiteenlopen. MBSR-trainingen (Mindfulness Based Stress Reduction) hebben een uniforme opbouw, waardoor er wetenschappelijk onderzoek gedaan kan worden naar de effecten. De trainingen worden gegeven door trainers die een opleiding hebben gevolgd aan één van de erkende opleidingsinstituten en geregistreerd zijn bij de VMBN(Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen).

Meer informatie over MBSR-trainingen, trainers en onderzoek is te vinden op www.vmbn.nl

Mieke Goudswaard is geregistreerd MBSR-trainer 1 en heeft haar opleiding gevolgd aan het Centrum voor Mindfulness van het Radboudumc te Nijmegen. In dit centrum wordt tevens onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Mindfulness bij diverse lichamelijke en psychische klachten.

Diepte Meditatie in Nederland

Diepte Meditatie wordt in Nederland onderwezen door onafhankelijke en gediplomeerde leraren. De cursus Diepte Meditatie vindt plaats volgens een vaststaande, uniforme procedure. De leraren hebben jarenlange ervaring met meditatie. Met diverse locaties in het gehele land is Diepte Meditatie Nederland een groeiende organisatie.

De opleiding leraar Diepte Meditatie is erkend door 'Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen'[KTNO]

mieke